Piškotki

Kaj so piškotki in kako delujejo (povzeto po http://piskotki.net/)?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

 

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

 

Spletna trgovina ziva-zazivali.si in piškotki

Spletna trgovina ziva-zazivali.si lahko deluje povsem brez piškotkov, vendar je pri uporabi nekaterih (ne nujnih) funkcij potrebna uporaba piškotkov. Če želite, da si naša spletna trgovina zapomni vsebino vaše košarice in to označite, se bo vsebina košarice shranila v obliki piškotka.

 

Piškotki tretjih oseb

Ponudniki nekaterih funkcij na naših spletnih mestih so tretje osebe (videoposnetki, socialni vtičniki). Ti videoposnetki ali povezave (enako velja za katero koli drugo vsebino, ki jo ponujajo tretje osebe) lahko vsebujejo piškotke tretjih oseb. Če želite informacije o tem, kako tretje osebe uporabljajo piškotke, preverite pravilnike na njihovih spletnih mestih.

 

Upravljanje in brisanje piškotkov

V primeru, da se odločite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Večina brskalnikov omogoča da zavrnete ali sprejmete vse piškotke, sprejmete samo določene piškotke ali pa vas vsakič vpraša ali dovolite piškotke za določeno stran ali ne.

Brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Navodila, kako to storiti, se v spletnem brskalniku običajno nahajajo v razdelku 'Pomoč'.